Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

Ajankohtaista

25.08.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin liittyen


Varsinais-Suomen koronatilanne on hieman parantunut viime viikosta, mutta ilmaantuvuus ja tapausmäärät laskevat valitettavan hitaasti. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Somerolla poikkeuksellisen suuri: Varsinais-Suomi 171,2 Turku 242, Somero 278 ja Salo 122. Positiivisten osuus koronatesteistä on pysynyt korkeana. Tällä hetkellä se on 4,8 prosenttia.

Kuluneet viikot ovat olleet keväästä 2020 alkaen Somerolla pahimmat. Tartunnat on kuitenkin saatu rajattua altistuneiden nopean kartoituksen, mutta myös sairastuneiden ja altistuneiden karanteenien sekä toimintaohjeiden huolellisen noudattamisen johdosta minimiin ja jatkotartuntoja ei ole juurikaan tullut sairastuneiden lähipiirien ulkopuolelta. Etäopetukseen siirretyt Joensuun koulun luokat palaavat tämänhetkisen arvion mukaan lähiopetukseen maanantaina 30.8.2021. 

Rokote suojaa vakavalta taudilta, ja se näkyy Tyksin tilastossa. Kesän aikana 1.6.–23.8. koronaan sairastuneista jopa 53 prosenttia on täysin rokottamattomia. 38 prosenttia sairastuneista on saanut osittaisen rokotesarjan ja koko rokotesarjan saaneita on yhteensä lähes yhdeksän prosenttia.

Valtaosa niistä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon koronan takia, eli noin 70 prosenttia, ovat rokottamattomia. Kesän aikana sairaalahoitoon joutuneista 36 % on ollut 20-39 -vuotiaita. Osittaisen rokotesarjan saaneita on noin 20 prosenttia sairaalahoitoa tarvitsevista. Koko rokotesarjan saaneiden osuus on sairaalahoitoa tarvitsevilla noin kymmenen prosenttia.

Tehohoitoon joutuneista potilaista 89:ää prosenttia ei ole rokotettu lainkaan. Osittaisen rokotesarjan on saanut 11 prosenttia tehohoitopotilaista ja koko rokotesarjan saaneita ei tehohoidossa ole ollut yhtäkään koko epidemian aikana.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on pysynyt melko ennallaan. Tyksin sairaaloissa on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän potilasta.

Rokotuskattavuuden kasvaminen 90 % puolittaisi todennäköisesti sairaalahoitoa tarvitsevien määrän ja mahdollisuudet avata yhteiskuntaa olisivat jo hyvät. Ensimmäisen rokotteen on saanut 71,5 prosenttia väestöstä Varsinais-Suomessa ja toisen rokotteen 45,3 prosenttia väestöstä. Jos rokotuksissa edetään nykyisellä vauhdilla, Varsinais-Suomessa saavutetaan 80 prosentin kattavuus molemmista rokoteannoksista lokakuussa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin tiistain kokouksessaan.

Lue lisää:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 24.8.2021