sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

11.05.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronarajoituksiin liittyen

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronarajoituksiin liittyen

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikeutunut. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 94,4. Ilmaantuvuus on kymmenkertainen verrattuna viime kevääseen.

Viikko sitten ilmaantuvuus oli 77,5. Positiivisten testien osuus on nyt 3,2 prosenttia, kun se viime viikolla oli 2,7 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen heikentynyt tilanne johtuu useammasta syistä. Perhe- ja lähipiiritartunnat ovat kasvaneet, teollisuuden työpaikkojen tartunnat ovat lisääntyneet ja vappu- ja muu juhlinta nuorten ja työikäisten keskuudessa on lisännyt tartuntoja.

Erityisesti Salon tilanne on edelleen huolestuttava. Salossa on asukaslukuun nähden eniten tapauksia suurimmista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnista. Salossa on muuta maakuntaa korkeammat tartuntaluvut päivähoidossa, kouluissa, perheissä sekä joukkokokoontumisissa. Salon ilmaantuvuusluku on lähes 300.

Vaikka rokotukset etenevät hyvin, rokotuskattavuus väestössä on kokonaisuutena edelleen riittämätön.  Keski-ikäisten rokotukset ovat vasta alkaneet ja nuorempia ei ole rokotettu juuri lainkaan. Aikuisväestö on rokotussuojassa vasta syksyllä toisen rokotuksen jälkeen, joten kesällä matkustaminen ulkomaille, joukkokokoontumiset ilman turvavälijärjestelyitä ja ravintolarajoituksien vapauttaminen eivät vielä ole realistisia eivätkä riskivapaita. 

Ohjausryhmä suosittelee, että päättäjäisjuhlat järjestään noudattaen voimassa olevia suosituksia ja kokoontumisrajoituksia. Kotona pidettävissä juhlissa on huomioitava kymmenen henkilön enimmäismäärä, joka tulee yksityistilaisuuksien maksimisuositukseksi siirryttäessä takaisin tasoperusteisesta alueiden epidemiatilannepohjaiseen arviointiin.

Oppilaitoksissa päättäjäiset voidaan järjestää ilman yleisöä oppilaiden ja henkilökunnan kesken, turvaväleistä ja maskien käytöstä huolehtien. Mahdollisen laulamisen suositellaan tapahtuvan ulkotiloissa. Ylioppilas- ja rippijuhlat sekä muut yksityiset juhlat voidaan järjestää niin, että on enintään kymmenen henkilöä paikalla samaan aikaan. Juhlia voidaan järjestää porrastetusti niin, että pieni osa vieraista on paikalla vuorotellen.

Lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutoiminta joukkueiden välillä joudutaan siirtämään kahdella viikolla eteenpäin. Se olisi muuten sallittu 15.5., mutta epidemiatilanteesta johtuen se jouduttiin siirtämään. Oman joukkueen sisällä voidaan kuitenkin edelleen pelata ja harjoitella.

Kesän yleisötapahtumien järjestäminen riippuu täysin siitä, ollaanko silloin epidemiassa leviämis- tai kiihtymisvaiheessa vai perustasolla. Tällä hetkellä ollaan edelleen leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheen saavuttaminen edellyttää tartuntojen laskevan merkittävästi. Mikäli kesällä ollaan edelleen leviämisvaiheessa, yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ei voida järjestää.  

Koronaepidemian kolme vaihetta tai tasoa

- Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on yli 50 (100 000 asukasta kohti, 14 päivän osalta), positiivisten testien osuus yli kaksi prosenttia, alle puolet tartuntalähteistä on selvitettävissä ja sairaalahoidon tarve kasvaa. Tällä hetkellä kaksi ensimmäistä kohtaa täyttyvät Varsinais-Suomessa.

- Kiihtymisvaiheessa ilmaantuvuus on alle 25 (100 000 asukasta kohti, 14 päivän osalta), positiivisten testien osuus on 1-2 prosenttia, joukkoaltistumisia esiintyy, tartunnanlähteet ovat pääsääntöisesti selvitettävissä ja tartuntaketjut katkaistavissa sekä sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

- Perustasolla tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, tartuntaketjut ovat hallittavissa ja altistuneet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä sekä uudet tapaukset ovat yksittäisiä tai jo karanteenissa olevilla.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 11.5.2021 päätöksen, jolla se kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Varsinais-Suomen kuntien alueella sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella ajalla 15.5.–31.5.2021.

Lisätietoa

VSSHP:n tiedote 11.5.2021

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös LSAVI/5403/2021

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antama ohje (muokattu 4.11.2020, 11.2.2021 ja 22.2.2021) koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi