sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

20.07.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin ja -rajoituksiin liittyen

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin ja -rajoituksiin liittyen

Varsinais-Suomi jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Muutoksia voimassaoleviin suosituksiin ei tehty 20.7.2021 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Virus leviää nyt erityisesti nuorten parissa ja yöelämässä. Varsinais-Suomessa tapausmäärät ovat pysyneet miltei ennallaan. Tunnusluvut ovat kuitenkin suhteellisen korkeita ja kaikkiaan todettiin viime viikolla 166 tartuntaa. Viime viikolla koronan ilmaantuvuus jatkoi kasvuaan. Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 66,6 (THL 19.7.). Heinäkuun 13. päivänä ilmaantuvuus oli 63,7. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 2,6 prosenttia, kun se 13. heinäkuuta oli 2 prosenttia. 

Somerolla ei 15.7.2021 jälkeen ole toistaiseksi todettu uusia koronatartuntoja. 

Kotoperäiset tartunnat näyttelevät suurinta roolia. Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina. Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisten määrä on kasvanut. Koordinaatioryhmä suosittaa sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista.

Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla (15–21 –vuotiailla). Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Ravintolatartuntojen vuoksi lähiviikkoina Varsinais-Suomessa järjestettävät festivaalit huolestuttavat koronakoordinaatioryhmää. Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua.

Koko Suomessa ravintoloissa on noudatettava edelleen tartuntatautilain mukaisia yleisiä velvoitteita, jotka parantavat terveysturvallisuutta:

  • Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä koronavirustartuntoja.  
  • Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet.  
  • Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.  
  • Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina. 
  • Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.
  • Ravintoloitsijan on tehtävä kirjallinen suunnitelma velvoitteiden ja rajoitusten noudattamisesta. Suunnitelma on pidettävä ravintolan asiakkaiden nähtävillä.

Kiertävä viruskanta on pääosin deltavirusmuunnosta, joka leviää paljon herkemmin kuin aikaisemmat muunnokset. Tartuntojen kasvu voi liittyä suurelta osin juuri deltavirukseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sen aiheuttamissa infektioissa sairastuneen virusmäärät ovat hyvin suuria.

Rokotukset etenevät tasaisesti Varsinais-Suomessa. Varsinaissuomalaisista 63,1 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 28,9 prosenttia jo toisenkin rokotteen. Tyksissä on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi hoidettavana kuusi potilasta. Heistä suurin osa ei ole saanut koronarokotetta.

Parasta mitä voit tehdä:

  • Ota omalla vuorollasi molemmat rokotteet 
  • Vain täysin rokotettuina voimme laittaa virukselle stopin 
  • Ethän siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi

Lisätietoa:

VSSHP:n tiedote 20.7.2021

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi