sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

20.12.2021

Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin liittyen

Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin liittyen

Koronatilanne on Varsinais-Suomessa edelleen heikentynyt. Varsinais-Suomessa suositellaan useita erilaisia rajoitustoimia koronan omikronmuunnoksen aiheuttaman uhkan vuoksi. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti heikentyneen tilanteen vuoksi ylimääräisen kokouksen sunnuntai-iltana 19. joulukuuta. Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt kaksi uutta päätöstä. 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittaa: 

  • Aluehallintovirastoa kieltämään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.12.2021 saakka. Täyskiellon myötä tilaisuuksia ei voi järjestää koronapassin avullakaan. Suositus liittyy tartuntatautilain 58 ja 58 g -pykälien keinoihin, joista varsinaisen päätöksen tekee aluehallintovirasto.
  • Aluehallintovirastoa sulkemaan tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.
  • Esimerkiksi kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat sekä esimerkiksi yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät voivat koronakoordinaatioryhmän mukaan olla edelleen auki.
  • Aluehallintovirastoa sulkemaan kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. 
  • Kiristämään ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia Varsinais-Suomessa. Päätökset tästä tekee valtioneuvosto.
  • Käyttämään kasvomaskia kouluissa ensimmäisestä luokasta alkaen.
  • Pidättäytymään kuoro- ja yhteislaulusta joulunajan juhlissa tai tapahtumissa.
  • Kaikkia sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköissä vierailevia suositetaan tekemään koronan kotitesti ennen vierailua, jotta oireettomatkaan eivät veisi koronavirusta palveluyksiköihin.
  • Kuntia edistämään koronarokottamista kaikin mahdollisin käytettävissä olevin keinoin huomioiden juuri päivittyneet suositukset rokotteiden annosväleistä. 

Kaikki suositukset ovat voimassa maanantaista 20. joulukuuta alkaen kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa. 

Kaikki yleisötilaisuudet kielletään ja tilojen käyttöä rajoitetaan Varsinais-Suomessa 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt kaksi uutta koronapäätöstä 20.12.2021. Toinen päätös kieltää sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Varsinais-Suomen alueella lyhytaikaisesti. Lisäksi suljetaan asiakas- ja yleisötilat tanssi-, kuoro- ja harrastajateatteritilojen sekä kauppakeskusten yleisten tilojen osalta. Toisella päätöksellä aluehallintovirasto jatkaa muille yleisille tiloille asettamiaan terveysturvallisuusvaatimuksia.

Varsinais-Suomessa kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa 22.-31.12.2021. Lisäksi määrätään suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään tanssipaikkoina, kuorolaulu- tai harrastajateatteritoimintaan tai vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin, on määrätty suljettaviksi yleisöltä. Tilojen sulkeminen perustuu tartuntatautilain pykälään 58 g ja sen 4 momentin kohtiin kolme (3) ja kuusi (6).

Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Toisella tekemällään päätöksellä aluehallintovirasto jatkaa muille yleisille tiloille asettamiaan terveysturvallisuusvaatimuksia Varsinais-Suomen alueella 22.-31.12.2021. 

Näissä tiloissa toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.

Asiakas- ja yleisötiloissa tulee lisäksi noudattaa tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka koskevat tehostettua tilojen ja pintojen puhdistamista sekä mahdollisuutta käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden pitämiseen.

Uudet suositukset liittyvät voimakkaasti heikentyneeseen koronatilanteeseen 

Koronatapauksia todetaan nyt Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden edeltäneen 14 vrk aikana on 319,5 (19.12.2021). Tartuntoja on todettu viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana lähes kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa. Tällä hetkellä esiintyy tartuntaryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystyä luotettavasti jäljittämään. Tartuntalähteet on viime viikolla saatu toistaiseksi selville noin 61 prosentissa tartuntoja. Somerolla on todettu viimeisen kahden viikon aikana yhteensä 20 tartuntaa. 

Maanantaina 20. joulukuuta Tyksissä oli hoidossa kaikkiaan 23 koronapotilasta. Näistä vuodeosastoilla 16 ja teho-osastolla seitsemän potilasta. Lisäksi eri terveyskeskuksien vuodeosastoilla on Varsinais-Suomessa hoidettavana lähes 20 koronapotilasta. 

Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on ollut nyt Varsinais-Suomessa runsaasti, viikoilla 48-50 yhteensä 22. 

Yli 12-vuotiaista varsinaissuomalaisista 84,9 prosenttia on saanut kaksi koronarokotusannosta ja 16,1 prosenttia kolme annosta. 

Omikron leviää koko Varsinais-Suomessa 

Varmistettujen omikrontapausten ja -epäilyjen määrät ovat kasvaneet alueella hyvin nopeasti. Omikronvariantteja on varmistettu Varsinais-Suomessa 14. Epäiltyjä omikrontapauksia on tämän lisäksi 58 tapausta eri puolilla maakuntaa. Omikronpotilaita ei ole Tyksissä toistaiseksi ollut hoidettavana..

LISÄTIETOA:

VSSHP:n tiedote 20.12.2021

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 20.12.2021 (TTL 58 d §)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 20.12.2021 (TTL 58 § ja 58 G§)

Aluehallintovirasto - Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi