Tekstikoko
 
dreamstime-423412491962431638.png
 
Vapaa-aika ja matkailu

Kulttuuria kaikille

Nähtävää riittää kaikille kulttuurin nälkäisille, on traktorimuseota, ainutlaatuisia näyttelyitä ja komeita kirkkoja. Somero on tunnettu upeista kartanoistaan sekä lukuisista kulttuuripersoonistaan, kuten Rauli Badding Somerjoki, Unto Mononen, M.A. Numminen, Kaari Utrio ja Kaija Aarikka. 

 
 

Kartanot


Somero on tunnettu myös 14 hulppeasta kartanostaan, joista suurin osa on yksityisomistuksessa, mutta osa avaa ovensa myös yleisölle.


Hovilan kartano

Hovilan kartano on perustettu 1611 ja sen nykyinen päärakennus 1841. Skotlannista lähtöisin oleva Ramsayn sotilassuvun ajalta on 1600-luvun rakennuksista jäljellä holvattu kivikellari.
Hovilan kartanossa astut suoraan 1800-luvun tunnelmaan: on salonkeja, neidon kamareita, suuria saleja ja isot lasiverannat.

Taitavasti vuonna 2011 restauroidut tilat luovat upeat puitteet perhejuhlille, kokouksille ja retkipäiville. Tilava, modernikeittiö mahdollistaa onnistuneen tarjoilun.

Kartanossa on mielenkiintoisia näyttelyitä sekä tapahtumia ja asiakkaan toivomusten mukaan voidaan lähteä myös opastetulle kotiseutu- tai luontoretkelle.

Navetan avaraan yläkertaan on avattu 1950 ja 1960 luvun tunnelmiin johdattava Muistojen kultaa- nuoruuden hurmaa-näyttely. Näyttelykauden muistoja herättävä kylänraitti johdattaa toriaukiolle baareineen ja tanssilavamiljöineen.

Kesällä 2021 :
Hovilassa navetan näyttely avautuu jälleen.
Päärakennuksessa VÄREILYÄ, kolme naistaiteilijaa: Ritva Kokkola-Lemarchand, Annukka Pietilä ja Aino Faven sekä
Väentuvassa Isoäidin tilkkutäkit. 2.07. – 7.08. 2021 to-su klo 11-15
Tervetuloa 02.07. – 07.08  to-su klo 11 – 15Helsingintie 604, 31640 Somero
puh. 050 3581600
arja(a)torkkomaki.fi
www.hovilankartano.fi


Härkälän kartano

Härkälän kartanossa historia elää ja luonto puhuu. Juhlavat salit ja viehettävä patsaspuisto luovat ainutlaatuisen ympäristön niin juhille, kokouksille kuin matkailijoille. Kartanossa on esillä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Kiinakabinetti ja Japanihuoneet kuuluvat sen erikoisuuksiin.

Kartano tarjoaa yksilöllistä palvelua, maukkaita herkkuja, ja aitoja elämyksiä jopa 120 hengelle. Kartanoväen johdolla järjestetään tilauksesta historiallisia esittelykierroksia ryhmille. Kartano tarjoaa myös tunnelmallista majoitusta ja vuokraa rantasaunaa. Härkälä on aistillinen ja maisemallinen nautinto, joka sijaitsee omassa rauhassa järven rannalla aivan kaupungin kupeessa.

Härkälänkuja 33, 31400 Somero
puh. 050 5706226
harkalankartano(a)gmail.com
www.harkalankartano.fi

Avoinna tilauksesta ympäri vuoden.

 
 

Museot


Somerolta löytyy toinen toistaan kiinnostavampia museoita, joissa pääset tutustumaan Someron kulttuuriperinteiden lisäksi historiallisiin rakennuksiin, vanhoihin työkaluihin ja koneisiin sekä vanhaan käsityöperinteeseen.


Torppamuseo

Torppamuseo sijaitsee Someron keskustassa historiallisen Härkätien varressa. Museo koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, jotka on siirretty Somerolta ja lähipitäjistä vuosina 1955-1964. Keskeisenä on Riutan torpan päärakennus vuodelta 1823 Someron Terttilän kylästä. Riutta oli keskikokoista suurempi torppa. Muut museon rakennukset on valittu kuvaamaan tämänkokoisen torpan elintasoa. Vihkiäiset olivat v. 1956.

Opastus sisältyy pääsymaksuun.

www.someroseura.fi


Mäkilän traktorimuseo

Mäkilän traktorimuseo on yksityishenkilöiden ylläpitämä museo, jossa on yli 100 erilaista traktoria vuosilta 1924-1960. Lisäksi museosta löytyy puimureita ja muita maataloustyökaluja sekä maamoottoreita.

Museo avoinna ti-su klo 10-18.
Pääsymaksu 4 euroa /henkilö, ryhmissä 2,5 euroa/henkilö.

Käriläntie 10, Pyöli
puh. (02) 748 1137 tai 040 724 0044

www.makilantraktorimuseo.fi


Peltotyökalumuseo

Peltotyömuseo vastapäätä torppamuseota Härkätien toisella puolella ns. Pikkupappilan kivinavetassa. Sinne on 1980-luvulta lähtien kerätty etupäässä sellaista 1900-luvun alkupuolen muokkaus- ja puintikalustoa, joka ei olisi sopinut torppamuseon 1800-luvun henkeen.

Avoinna: sopimuksesta
Pääsymaksu sisältyy torppamuseon pääsymaksuun.

www.someroseura.fi


Pitäjänmakasiinit

Lainajyvämakasiinit sijaitsevat Kirkkojärven rannalla. Someron kunta on lahjoittanut ne Somero - Seuralle muistoesineiden säilyttämistä varten. Niihin on rakennettu viljalaareihin näyttelytiloja ja ne sisältävät n. 1500 museoesinettä, jotkut niistä erittäin arvokkaita, mm. Suomen vanhin ja arvokkain sekä laajin ikeiden kokoelma, samoin erittäin arvokkaat kaulauslauta ja juomaleili kokoelmat. Pitäjänmakasiineihin pääsee kääntymällä torppamuseon hoitajien puoleen.

www.someroseura.fi


Savenvalajamuseo

Kultelan kylässä, Härkätien varrella, on paikoilleen museoitu savenvalaja Kalle Männistön v. 1932 rakentama verstas ja siihen liittyvä vaja. Kun Kalle Männistö v.1974 kuoli, katkesi Kultelan kylän alun toista sataa vuotta kestänyt savenvalajaperinne. Tämä oli laajimmillaan 1920-luvulla, jolloin kylässä toimi viisi savenvalajaverstasta. Männistön perilliset lahjoittivat isänsä kuoleman jälkeen rakennuksen Somero-Seuralle museoksi, jonka vihkiäisiä vietettiin v.1976. Verstas on säilytetty ennallaan, vajaan on kerätty paikkakuntalaisten lahjoittamia kylän entisten savenvalajien töitä.

Opastus sisältyy pääsymaksuun.

www.someroseura.fi


Sauhutupamuseo

Sauhutupamuseo (ts. sauhutupa, savupirtti) on Hattulasta kotoisin oleva "sauhutupa", joka sijaitsee Jaatilassa, Talosen takamailla. Se on rakennettu v. 1885 ja on siis harvinaisen nuori savupirtiksi. Rakennus käsittää vain yhden huoneen, jossa paitsi asuttiin, myös saunottiin, palvattiin lihaa ja kuivattiin viljaa. Muuten hyvin niukasti kalustetun pirtin nurkassa seisoo kookas uuni. Valkeakosken Yhtyneet Paperitehtaat lahjoittivat savupirtin Somero-Seuralle, joka siisti rakennuksen ja kunnosti sen perusteellisesti. Pirtti vihittiin museoksi14.7.1985.

www.someroseura.fi

 
 

Näyttelyt


Somerolta löytyy taiteenystävillekin silmän ja sielun ruokaa; piipahda vaikka kesällä Someron kivimeijerissä tai kartanoiden upeissa näyttelyissä.


Hiidenlinna

Hiidenlinna on täysin ainutlaatuinen keskiaikainen kivilinna Somerniemellä Kalevala-henkisessä ympäristössään. Hiidenlinna on Somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja itserakentama. 1990-luvulla valmistunut keskiaikaistyyppinen rakennelma pihapiireineen sisältää jo itsessään lukuisia käsintehtyjä teoksia ja erikoisia yksityiskohtia.

Hiidenlinnassa nähdään kesäisin nimekkäiden taiteilijoiden näyttelyitä.

Hiidenharjuntie 61, 31470 Somerniemi
puh. 0600 418 704
www.hiidenlinna.com


Hovilan kartano

Hovilassa järjestetään kesäisin mielenkiintoisia näyttelyitä.

Navetan avaraan yläkertaan on avattu 1950-1960-luvun tunnelmiin johdattava Muistojen kultaa - nuoruuden hurmaa -näyttely. Näyttelykadun muistoja herättävä kylänraitti johdattaa toriaukiolle baareineen ja tanssilavamiljöineen.

Helsingintie 604, 31640 Somero
puh. 050 3581 600
arja(a)torkkomaki.fi
www.hovilankartano.fi


Härkälän kartano

Härkälän kartanon järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä ja näkemisen arvoinen on myös eksoottinen Kiinakabinetti.

Härkälänkuja 33, 31400 Somero
puh. 050 5706 226
myynti(a)harkalankartano.fi
www.harkalankartano.fi


Someron kivimeijeri

Kymmenen kilometriä Someron keskustasta sijaitseva Someron ensimmäinen meijeri, joka rakennettiin vuonna 1905 saa uuden elämän taide-keskuksena. Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry. on kunnostanut jykevää rakennusta näyttely- ja työtilaksi.

Turuntie 1034, 31520 Somero
puh. 045 201 6099
www.someronkivimeijeri.fi/


Pellavaenkeli

Pieni sisustus- ja lahjatavarapuoti Someron sydämessä. Taidetta ja käsitöitä niin Somerolta kuin muualta Suomesta.

Joensuuntie 49, 31400 SOMERO
puh. 050 4753028
asiakaspalvelu(at)pellavaenkeli.fi
https://www.facebook.com/Pellavaenkeli/

 
 

Teatterit


Somerniemen musiikkiteatteri

Teatteri sijaitsee Somerniemellä, Metsolan pihalla, Somerniemen kesätorin takana. Somerniemen musiikkiteatterilta on totuttu näkemään laadukasta ja kunnianhimoista kesäteatteria.

www.somerniemenmusiikkiteatteri.fi


Someron Tupanäyttämö

Someron Tupanäyttämö sai alkunsa vuonna 1964 kansalaisopiston näytelmäpiirinä ja nykypäivänä se esittää joka kesä uuden, tasokkaan ja mielenkiintoisen näytelmän. Teatterielämyksen ohella voit väliajalla nauttia kahvia ja pullaa tai makkaraa luonnonhelmassa. 

www.somerontupanayttamo.fi


Myötätuulen teatteri

Pitkäjärvellä sijaitseva Myötätuulen teatteri tuottaa teatteriesityksiä kesä- ja talviteatteriin niin aikuisille kuin lapsillekin.

www.myotatuuli.org

 
 

Kirkot


Someron kirkko

Nykyinen kirkko on Someron neljäs kirkko. G.Th. Chiewitzin suunnittelema kirkko rakennettiin peittämättömästä tiilestä v.1859. Kirkkorakennus on ns. pitkäkirkko, jonka leveästä ja laakeakattoisesta runkohuoneesta erkanee monikulmaisen kuori-päädyn kohdalla matala sakaristo. Varhaista uusgotiikkaa edustavan kirkon seiniä jäsentävät porrasteiset tukipilasterit ja niiden väliin jäävät suuret ikkunakentät.

Someron kirkko kuuluu Tiekirkko-ketjuun

Härkäläntie 1, 31400 Somero
https://www.someronseurakunta.fi/


Somerniemen kirkko

Ensimmäinen kirkko rakennettiin todennäköisesti jo v.1682. Puukirkko, luultavasti pitkäkirkko purettiin 1731 ja rakennettiin välittömästi uudestaan. Sen järjestyksessä toinen tapuli rakennettiin 1749 ja erillinen puinen, kolminivelinen tapuli on edelleen pystyssä. Nykyinen puukirkko on rakennettu intendentinkonttorin piirustusten mukaan v. 1813.

Somerniemen seurakunnan kirkko on kauniilla paikalla Painionjärven rannalla. Se on torniton, suorarakenteinen pitkäkirkko, jonka pitkiltä sivuilta ulkonevat keskiakselissa vastakkaiset kylkiäiset, pohjoinen sakaristo ja eteläinen eteinen.

Somerniemen Kirkkotie 49, 31400 Somerniemi
https://www.someronseurakunta.fi/


Vanha kellotapuli ja kivisakaristo

Hautausmaalla, entisten kirkkojen paikalla sijaitsee Someron vanhin rakennus, kivisakasti, jonka rakentaminen aloitettiin 1490-luvulla. Harmaakivestä muurattua kivisakaristoa kattaa jyrkkä satulakatto. Sen oviaukoissa on tiilimuurausta ja pohjoispäädyssä ristikomero. Ristiholvattu sakaristo kuului viimeksi v.1665 rakennettuun ja nyttemmin hävinneeseen puukirkkoon.

Härkäläntie 1, 31400 Somero
https://www.someronseurakunta.fi/


Hautausmaa

Hautausmaan vanhin osa on yli 500 vuotta vanha. Sitä on useaan kertaan laajennettu; uusin osa otettiin käyttöön vuonna 1965. Hautausmaalta löytyy mm. Someron huomattavimman kirkkoherran, rovasti Jaakko Ritzin hauta ja viime sotien sankarihauta-alue, jossa on 279 vainajaa. Sankarihaudalla on kuvanveistäjä August Veuron suunnittelema sankaripatsas vuodelta 1949.

Suurelle yleisölle tunnetumpia lienevät kuitenkin Unto Monosen ja Rauli Badding Somerjoen haudat.

Härkäläntie 1, 31400 Somero
https://www.someronseurakunta.fi/

 
 

Kiiruun tila


Kiiruun tila ja kulttuuripuisto

Someron Kulttuuri ry hallinnoi Kiiruun tilaa, joka sijaitsee aivan Someron keskustassa, kauniin Kiiruun puiston keskellä.

Kiiruun tila, Kivimakasiini ja vehreä puisto toimivat kaupunkilaisten kulttuurikeskuksena ja ne sopivat mainiosti taidenäyttelyiden, pienten yleisötilaisuuksien, kurssien tai kokousten pitämiseen.

Joensuuntie 22, 31400 Somero
http://someronkulttuuri.fi/