sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

09.06.2023

Varha aloittaa kesäkuussa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille

Varha aloittaa kesäkuussa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille

HUOMIO ALLE 3-VUOTIAITTEN LASTEN VANHEMMAT!


  Varha aloittaa kesäkuussa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille. Perheet saavat valmisteen omasta neuvolasta. Valmistetta toimitetaan myös asianmukaisille terveydenhuollon yksiköille pikkulapsille annettavaksi. 

 

 Joditablettien jakoajat Someron neuvolassa

  • maanantai 26.6. klo 15–17
  • ajanvarauksella p. 044 779 2555, 044 779 2557, puhelinaika klo 12–13
  • osoite: Turuntie 44, 31400 Somero

Jos lapsellanne on varattuna neuvolakäynti kuukauden sisälle (kesäkuu) jakelun aloittamisesta, saatte jodivalmisteen sovitun neuvolakäynnin yhteydessä, eikä erillistä käyntiä neuvolassa tarvita.

 

HUOM: Joditablettien mukana asiakkaille annetaan tarkat käyttöohjeet ja niitä säilytetään kotona vain varotoimena. 

Joditabletteja käytetään ainoastaan, jos pelastusviranomainen niin määrää. Tabletteja ei tule koskaan ottaa omatoimisesti.

 


 Miksi joditabletteja jaetaan alle 3-vuotiaille?

Säteilyturvakeskus STUK tiedotti marraskuussa 2022, että julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja. Joditabletit jaetaan neuvoloista, sillä apteekeissa ei ole tällä hetkellä myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta. 

Alle 3-vuotiailla käytettävä jodivalmiste on ”Kaliumjodidi G.L. Pharma 65 mg 10 tabl”. Alueen neuvoloilla on omat ajat valmisteen noutamiselle.
 Jatkossa valmiste jaetaan vastasyntyneen lapsen vanhemmille ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä.

Kolme vuotta täyttäneiden lasten, raskaana olevien ja enintään 40-vuotiaiden aikuisten kohdalla joditabletit ostetaan itse apteekista. Niiden käytössä tulee noudattaa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta.

 

Miten joditabletti vaikuttaa?

Oikea-aikaisesti otettu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta, se ei vähennä muuta altistusta.

 

Milloin joditabletteja käytetään?

  • Joditabletteja käytetään vain, jos pelastusviranomainen niin määrää. Joditablettia ei tule koskaan ottaa omatoimisesti.
  • Pelastusviranomainen antaa vaaratiedotteen, jos tulee tilanne, jossa ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.
  • Ensisijainen suojelutoimenpide säteilyvaaratilanteessa on sisälle suojautuminen. Se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta.
  • Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.




#joditabletti #varha

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi