sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

12.06.2023

Someron Kulttuurigallerian ja Kivimakasiinin näyttelyt kesällä 2023

Someron Kulttuurigallerian ja Kivimakasiinin näyttelyt kesällä 2023

Someron Kulttuurigallerian ja Kivimakasiinin näyttelyt kesällä 2023

  • Avoinna 1.6.-31.8. 
  • Ke-pe klo 12-18, la-su klo 12-16
  • Peruslippu 8€ / opiskelijat 5€ / lapset alle 15v. ilmaiseksi.
  • Ryhmälippu 6€, vähintään 10 hengen ryhmä
  • Yhteislippu molempiin taloihin maksaa 10€ ja on voimassa ajalla 5.-30.7.
  • Osoite: Joensuuntie 20. 31400 Somero



Kulttuurigalleria

Kaija Aarikka & Pässin tarina
Tatsuo Hoshika: Tuoksu / näyttely nähtävillä 28.6.-13.8.2023
Kaari Utrio
Perinnehuone


Kivimakasiini

Anne Turkulaisen ja Keanne van de Kreeken yhteisnäyttely Hetkiä
Nähtävillä 5.7.-30.7.2023



Someron Kulttuurigalleria

Someron Kulttuurigalleria (Aholan talossa, Joensuuntie 20) avattiin vuosi sitten. Aarikka näyttelyä on uudistettu ja esille on tuotu runsaasti Pässi-aiheisia tuotteita. Pässi täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Näyttely on avoinna koko kesän ajan.

 

Pässin tarina

Kaijan vanhemmat Alma Kares ja Väinö Aarikka olivat molemmat kotoisin Satakunnasta, Nakkilasta. He olivat rakentaneet sinne ensimmäisen yhteisen kotinsa jossa perhe kasvoi kahdeksalla lapsella. Kun tuli tarve isommalle talolle ja maatilalle isä Väinö kiersi Etelä-Suomea etsimässä sopivaa paikkaa. Alma ja Väinö päätyivät ostamaan Someron Pitkäjärveltä Jurvalan kartanon 1927. Kaksi vuotta myöhemmin Kaija syntyi siellä yhdeksäntenä lapsena kuopukseksi.

Somerolla vietetyt lapsuusvuodet olivat antaneet Kaijalle läheisen suhteen luontoon ja taidon nähdä luonnon kauneus. Hänen mielipuuhiaan kotitilalla oli ollut kanojen, lehmien, porsaiden ja lampaiden hoitaminen ja joskus hän sai tuoda pikkukaritsan tupaankin leikkimään. Kaija oli oppinut myös keritsemään lampaita jo ihan pikkutyttönä.

Sitten kun Kaijalla oli oma puu-alan yritys, hän mietti pitkään, miten voisi toteuttaa lampaan olemuksen puusta. Eniten Kaijaa askarrutti miten turkin pehmeyden voisi toteuttaa. Eräänä päivänä töissä hän näki lattialla pahvilaatikon, joka oli kukkurallaan puupalloja. Koska pallot olivat mäntyä, sai Kaija yht´äkkiä siitä ajatuksen, että ne näyttivät aivan villaisilta kiehkuroilta. Männyssä kun puun syyt näkyvät niin selkeästi.

Siitä lähti syntymään Aarikan kaikkien aikojen tunnetuin tuote eli Pässi. Vuosi oli 1973. Ensimmäinen Pässi oli noin 38 cm pitkä ja 25 cm korkea, mutta sen jälkeen Pässejä on tehty myös muun kokoisina ja useassa värissä. Sympaattisen näköinen Pässi on ollut suosittu lahja mm yritysjohtajille, ja valtiokin huomasi sen symbolisen ja esteettisen arvon suomalaisena lahjatavarana.  Pässi on myös innoittanut suunnittelemaan monia muita pässiaiheisia tuotteita keittiöesineistä hopeakoruihin. Vuoden 2023 uutuus on Pauliina Aarikan suunnittelema puukukilla koristeltu pässi, Lemmikkipässi.


Tatsuo Hoshikan näyttely Tuoksu

Japanilaissyntyisen Tatsuo Hoshikan näyttely Tuoksu avautuu Kulttuurigalleriassa 28.6. jatkuen 13.8. asti. Hoshika on asunut Suomessa yli 30 vuotta. Hoshika kuvaa teoksissaan luontoa sekä valon ja varjon värimaailmaa. Tatsuo Hoshika on opiskellut kuvataiteita Tokiossa ja Pariisissa. Hän on saanut kansainvälistä menestystä taidekilpailuissa sekä pitänyt näyttelyitä mm. Saksassa. Hän on suosittu opettaja ja taidekurssien vetäjä. Hänen teoksiaan on useiden julkisten tahojen kokoelmissa. Kulttuurigallerian Tuoksu-näyttelyyn tulee kukka-aiheisia öljyvärimaalauksia. Innoituksen näihin tauluihin hän on saanut puutarhan kukista ja tuoksuista. Tatsuo ajattelee, että näiden taulujen myötä voimme talvellakin tavoittaa kesän tunnelman ja tuoksut.


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin tiistaina 27.6. klo 17.00.

 

Pysyvät näyttely

Kulttuurigalleriassa jatkaa edelleen Kaari Utrio –näyttely ja Perinnehuone. Kaari Utrion näyttelyssä on esillä  hänen ensimmäinen leikekirjansa vuosilta 1968-1972 ja uran 40-vuotisleikekirja vuosilta 2007-2008. Lisäksi vitriineistä löytyy esitelmien muistiinpanojen malliesimerkkejä, historiallisen romaanin suunnitelman muistiinpanot vuodelta 1999, kirjan eri muotoja, kirjallisen tuotannon esimerkkikappaleita, käännöksiä ja muuta aineistoa. Perinnehuoneeseen on koottu sodissa ja suojeluskuntien sekä Lotta Svärd –järjestön toiminnassa käytettyä aineistoa ja esineistöä. Someron Sotaveteraanien tukijaosto on perustanut Perinnehuoneen vuonna 2009.

www. kulttuurigalleria.fi

 


Kiiruun tilan Kivimakasiini

Kivimakasiiniin (Joensuuntie 22) avautuu 5.7. kahden somerolaisen kuvataiteilijan Anne Turkulaisen ja Keanne van de Kreeken yhteisnäyttely Hetkiä. Näyttely jatkuu 30.7. asti. Näyttelyn kantavana teemana ovat luonnon äärellä koetut ja teoksiin taltioidut hetket

Annea on aina kiinnostanut erityisesti hetket luonnon äärellä. Näyttelyn teoksissa yhdistyvät hänen nykyisen ja entisen kotiseudun maisemat: Saimaan saaret ja somerolaiset pellot. ”Maalausprosessissani tarkastelen historiallisia muistoja, jotka kytkeytyvät luontoon” kertoo Anne. Näyttelykokonaisuus muodostuu sekä esittävästä että abstraktimmasta tuotannosta. Teokset ovat akryylimaalauksia kangaspohjalle, joista osassa on hyödynnetty sekatekniikkaa.

Keannen osuus näyttelystä koostuu rakenteellisesti kahdesta osasta, ikään kun olisi kahta kieltä, aiheena ovat Fauna & Flora. ”Flora eli kasvien kautta tutkin omia syvempiä olemisen tilojani, tunnetilaani ja yhteyttäni luonnon voimaan. Tämä tuo esiin intuitiivisemman tavan työskennellä. Tämä henkilökohtainen prosessi on taiteilijana voimaannuttava, ja toivon, että se antaa voimaa myös muille” kertoo Keanne. Kuvat ovat tehty sekatekniikalla: maalit ja kierrätysmateriaali kanvaksella. Tätä sarjaa hän kutsuu nimellä 100 100, eli 100 maalausta 100 eurolla/kpl, ja myyntituloista 10 % menee Mieli ry:lle.

Faunassa Keanne tutkii maailmaa eläinten kuvien kautta enemmän tarinallisella tasolla, ja sen myötä luonnon ja ympäristön prosesseja. Luonnon helmassa on teossarja, jonka teokset toimivat ikään kuin muistokuplina meidän maailmasta.  Teossarjan tarkoituksena on aikaansaada ihmisessä myötätuntoa, herättää keskustelua ja uusia ajattelutapoja. Teoksissa on yhdistetty eri maalaus- ja piirustustekniikkaa ympäristöystävällisellä paperilla.  

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin tiistaina 4.7. klo 17.00.

 

Kulttuurigalleria ja Kivimakasiini ovat avoinna ke-pe klo 12-18 ja la-su klo 12-16. Kulttuurigallerian sisäänpääsy 8€, opiskelijat 5€. Kivimakasiiniin sisäänpääsy 5€. Yhteislippu molempiin taloihin maksaa 10€ ja on voimassa ajalla 5.-30.7.

 

#someronkulttuurigalleria #kulttuurigalleria #visitsomero #somero #kiimakasiini
#someronkulttuuri #päiväretki #taidenäyttely

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi