sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

24.07.2023

Somerolla on voimassa siipikarjan ulkonapitokielto

Somerolla on voimassa siipikarjan ulkonapitokielto

Häiriötiedote

Ruokavirasto on perustanut lintuinfluenssan takia tartuntavyöhykkeen, johon kuuluu koko Varsinais-Suomi Somero ja Salo mukaan lukien. Tartuntavyöhykkeellä on heti voimassa siipikarjan ulkonapitokielto.

Siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.


Tartuntavyöhykkeellä toteutettavat toimenpiteet tartunnan leviämisen estämiseksi

  1. Henkilöiden käynnit siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä.
  1. Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin ja vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa. Mikäli käsienpesua ei ole mahdollista suorittaa, on kuitenkin desinfioitava kädet.
  1. Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse niiden kanssa kosketuksiin.


Poikkeukset

Poikkeuksina kielto ei koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ulkotarhat on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut sekä lokit ja varislinnut eivät pääse kosketuksiin siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen kanssa. Tällaisista pitopaikoista kuuluu tehdä siipikarjan ulkonapitoilmoitus, jonka Somerolla ja Salossa voi tehdä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen elainvalvonta@salo.fi

Tarkemmat ohjeet siipikarjan ulkonapitoilmoituksesta:
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/siipikarjan-ulkonapitokielto/

HUOM: Jos olet jo kerran tehnyt ulkonapitoilmoituksen, niin sitä ei tarvitse uusia. Poikkeuksina kielto ei myöskään koske eläintarhoja, strutseja eikä kyyhkyslakoissa tapahtuvia vapaalentoja.



Lisätietoja lintuinfluenssasta löydät Ruokaviraston sivuilta

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/lintuinfluenssa-luonnonvaraisissa-linnuissa-2021/

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi